Naam Wachtwoord
Menu

Nieuwe EPS mortelinstallatie: extra geïsoleerd

Een machine die gebruikt kan worden door weer en wind en bij temperaturen die ver onder het vriespunt zakken. Dat was een van de vereisten, waar de nieuw te ontwerpen EPS mortelinstallatie voor een Scandinavische opdrachtgever aan zou moeten voldoen.

 

Bremat ging de uitdaging aan en bedacht manieren om de machine en vooral de meng-unit en waterleidingen nog beter tegen de extreme winterse omstandigheden bestendig te laten zijn. De EPS Mortelinstallaties van Bremat hebben standaard een vaste opbouw van hetzelfde plaatwerk dat ook gebruikt wordt voor koeltrailers. Licht, dun en extreem isolerend. Anders dan bij andere EPS mortelinstallaties is bij deze nieuwe machine ook de meng-unit opgenomen in deze isolerende omkasting. De machine, die overigens de naam P2.25 FE gekregen heeft, is bestemd voor de productie van zelfnivellerende (stroperige) EPS mortel. Een product dat relatief veel water bevat en juist het water is een component dat gevoelig is voor bevriezing. Vooral bij het werken in een koude zijdelingse wind maakt het isoleren van de meng-unit en de waterleidingen die naar de menger toe lopen, net het verschil tussen wel of niet werken. Daarnaast beschermt de omkasting de machineonderdelen tegen regen, sneeuw en strooizout.

 

Kort en krachtig

Een belangrijke ander vereiste was dat de combinatie niet langer dan twaalf meter zou worden. Uiteraard gaat dit ten kosten van de grootte van de grondstofcompartimenten. Anders dan bij zand en cement, speelt bij het transport van EPS granulaat het gewicht geen belangrijke rol van betekenis. Vandaar dat onze ‘standaard’ EPS mortelinstallaties een zo groot mogelijk EPS compartiment gekregen hebben. Zo hebben de P2.45 FE (voor zelfnivellerende EPS-mortel) en P2.45 ZE (voor aardvochtige EPS-mortel) een EPS compartiment van maar liefst 45 m³ en een bindmiddel-compartiment van 10 m³. Bij de nieuwe installatie is het bindmiddel-compartiment even groot gemaakt, maar het EPS compartiment is verkleind tot ca. 25 m³. Doordat de machine voorzien is van een speciale EPS-blower kunnen EPS korrels op het bouwterrein eenvoudig bijgeladen worden. Overigens kan het bindmiddel ook pneumatisch bijgeladen worden, maar dit is in de praktijk vaak niet nodig omdat 10 m³ bindmiddel voldoende is voor een aanzienlijke dagproductie.

 


Klantspecifieke oplossingen

Bij Bremat vinden we dat iedere machine perfect moet passen in de werksituatie van de gebruiker. Zo ook de P2.25 FE die het mogelijk maakt een efficiënte productie te realiseren in een veelvoud van bouwsituaties.

 

 

Foto's: