Naam Wachtwoord
Menu

Nieuw type vloeimortel-installatie

Bremat S3.20 XLS Nicky Huisman main

EEN NIEUWE STRATEGIE

 
Afgelopen week nam Nicky Huisman, eigenaar van het gelijknamige vloerenbedrijf uit het Brabantse Berlicum, met gepaste trots de eerste Bremat S3.20 XLS in gebruik. Historisch gezien is dit bedrijf gespecialiseerd in de productie van zandcement dekvloeren, echter de laatste jaren nam het aandeel te produceren anhydrietvloeivloeren aanzienlijk toe.
 

In eerste instantie werden deze vloeivloeren geproduceerd in samenwerking met lokale leveranciers, die de gewenste specificatie kant- en klaar mortel met truckmixers op de bouwlocatie aanleveren. Vervolgens wordt de reeds gemengde mortel met een vloeipomp naar de betreffende werkplek gepompt. Om klanten nog meer “custom made” dienstverlening te bieden, besloot Vloerenbedrijf Nicky Huisman te investeren in een andere manier van produceren; een mobiele vloeimortelinstallatie van Bremat die de gewenste vloeimortel op locatie produceert en verpompt. Bremat ontwikkelde deze nieuwe installatie in nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Naar verwachting zal deze installatie dé nieuwe standaard worden in markten zoals Nederland, waar een maximale toegestane massa van 50 ton en meer toegestaan is.
 
Zowel transport- als opslagcapaciteit spelen een belangrijke rol in het rendement van de machine in markten waarin grote productievolumes gevraagd worden. De uitdaging ligt daarbij in het realiseren van beide uitgangspunten, zonder dat dit ten koste gaat van de manoeuvreerbaarheid van de machine. Daarnaast moet uiteraard ook de kostprijs van de investering worden bewaakt. Dit wordt gerealiseerd door zoveel mogelijk gestandaardiseerde Bremat componenten te gebruiken. De basis van de Bremat S3.20 XLS wordt gevormd door een vulcontainer waarbij 20m³ zand en 15m³ bindmiddel gescheiden van elkaar kunnen worden opgeslagen. Het bindmiddel kan worden geladen via de 2 mangaten in het dak van het compartiment of worden ingeblazen middels het pneumatisch vulsysteem.

 

Bremat S3.20 XLS Nicky Huisman Bouw2

Het grote laad- en opslagvolume aan basis grondstoffen vraagt om een aangepast opleggerchassis. Om optimale gewichtsverdeling en goede manoeuvreerbaarheid te kunnen garanderen is het chassis uitgevoerd met een widespread assenstel bestaande uit 3 stuks 10 ton BPW assen. Wanneer er veel bindmiddel en weinig zand geladen wordt, zorgt het widespread assenstel ervoor dat er niet teveel gewicht op een individuele as drukt, maar dat de asdruk gelijkmatiger verdeeld wordt. De kortere wielbasis en aangepaste stuurkarakteristiek zorgen ervoor dat de installatie ook ingezet kan worden op moeilijk bereikbare bouwplaatsen.
 
Naast de speciale opbouw van container en onderstel is de machine ook voorzien van een aantal handige extra’s. Om de machineonderdelen beter te beschermen tegen vuil en aanslag van mortel, kan de achterzijde van de installatie ingesprayed worden met een speciale beschermingsvloeistof, voordat de productie wordt gestart. Dit gebeurd met het meegeleverde spray-pistool en bijbehorende voorraadtank. Deze behandeling verkort de schoonmaaktijd van de machine en zorgt er ook voor dat de machine langer in een goede optische toestand blijft.

 

Bremat S3.20 XLS Truckmixer Nicky Huisman2

Behalve vloeimortel produceren, kan de machine ook ingezet worden om voorgemengde mortel te verpompen. Dit wordt aangeleverd door een truckmixer, welke de kant- en klare vloeibare mortel in de voorraadmenger van de installatie stort. Om te voorkomen dat de snelmenger aanzienlijk wordt bevuild met opspattende mortel of wordt beschadigt tijdens het vullen is er een speciale vultrechter meegeleverd. Deze trechter bevat een extra rooster zodat er geen delen in voorraadmenger terecht komen, welke de pomp zouden kunnen beschadigen.


Bremat S3.20 XLS Bijladen Zand Nicky Huisman

Zoals gebruikelijk ging Bremat de eerste twee dagen mee om de machine in te werken. Hierbij werd de machine uitgebreid gedemonstreerd en de machine ingesteld. Op beide dagen werd er op de bouw eerst geproduceerd uit geladen grondstoffen en vervolgens voorgemengde mortel verpompt, welke door een truckmixer werd aangeleverd. Zo vertrok de machine ‘s-morgen naar de bouwplaats met zo’n 18 ton bindmiddel en 10 ton zand, waarna extra zand “just in time” bijgeladen werden op de bouwplaats. Het produceren van vloeimortel en het bijvullen van benodigde grondstoffen kunnen gelijktijdig plaatsvinden. De productie hoefde dus niet te worden onderbroken. Tijdens de 2 inwerkdagen werd in totaal zo’n 115 m³ aan vloeimortel geproduceerd en verpompt.

 

Bij een grote laadcapaciteit mag productiesnelheid natuurlijk niet achterblijven. Op de eerste werkdag werd direct een productie- en pompcapaciteit van 17 m³ per uur gerealiseerd!


De nieuwe installatie kwam tot stand door intensieve samenwerking tussen producent en opdrachtgever, waarbij de opdrachtgever meermaals te kennen heeft gegeven dat de installatie zijn verwachtingspatroon ruim heeft overtroffen.

 

 

Foto's: