Naam Wachtwoord
Menu

Bremat ontwikkelt vloeimortelinstallatie voor Premix mortels

Combinatie Deklagen Bremat en Multicell 1

 

Multicell is een van de bekendste leveranciers van combinatie deklagen in Nederland. Een van de grootste en meest prominente projecten in de afgelopen jaren was het aanbrengen van een combinatie deklaag op de twee terminals op de nieuwe Maasvlakte. Alleen al voor Terminal 2 werd hier zo’n 500.000 m2 mortel aangebracht!

 

 

Combinatie deklagen

Combinatie deklagen kunnen misschien nog wel het beste omschreven worden als een combinatie van een cementgebonden vloeibare mortel (slurry) dat gegoten wordt over een open asfalt ondergrond(ZOAB). Daarbij worden de poriën van het asfalt gevuld met mortel. Zo wordt de flexibiliteit van asfalt gecombineerd met de sterkte van beton. Combinatie deklagen worden hoofdzakelijk toegepast in wegverhardingen en bedrijfsvloeren- en terreinen. Daar waar hoge eisen worden gesteld aan de bestandheid van een verharding tegen dynamische en statische belastingen, alsmede aan de vlakheid van de verharding.

 

Bremat S2.15 Vloeimortel Combinatie deklagen

 

Bremat S2.15

Voor de ontwikkeling van de mortelinstallatie is naukeurig in kaart gebracht op welke wijze Multicell de machine in de praktijk gaat inzetten. De basis van de installatie ligt daarom bij een gesloten systeem met twee grondstofcompartimenten, die gevuld kunnen worden met een voorgemengde droogstof. De inhoud van de compartimenten zijn respectievelijk 5 m3 en 15 m3. Door drie separate vijzels wordt het zogenaamde ‘compound’ aan een snelmenger aan de achterzijde van de installatie toegevoegd. Hierbij wordt de hoeveelheid materiaal nauwkeurig afgemeten over een 4-punts weegsysteem. Bij de productie van combinatie deklagen is de juiste hoeveelheid water zeer belangrijk en dit wordt daarom gedoseerd toegevoegd met een flowmeter. De aangemaakte mortel wordt vervolgens in de onderste menger gestort, waar het in een constante stroom naar de gewenste locatie verpompt wordt, door middel van een wormpomp (rotor-stator).

 

Dubbel pneumatisch vulsysteem

Op de dag van aflevering werd de installatie eerst gebracht naar de leverancier van de premix mortel die gebruik wordt door Multicell. Op het terrein van Saint-Gobain Weber Beamix in Gorinchem werd een speciale compound (Combécell) vanuit silo’s geladen. Daarbij werden de beide blowers die op de installatie geplaats zijn uitvoerig getest. De blowers kunnen gebruikt worden om de silo onder druk te zetten, waardoor de mortelinstallatie zelfstandig materiaal kan laden vanuit een silo.

 

Praktijk eerste project

Het eerste project waar de nieuwe Bremat S2.15 werd ingezet was het aanbrengen van een combinatiedeklaag bij een rotonde in Rosmalen. Het ZOAB op en rondom rotondes, kruispunten en bij verkeerslichten worden namelijk vaak het zwaarst belast. Daarom wordt het asfalt vaak versterkt met een combinatiedeklaag. Met de S2.15 heeft Multicell alles in huis om zelfstandig de mortel te doseren, mengen en verpompen naar de gewenste locatie.

 

Video project Rosmalen

 

http://youtu.be/8Vt4cmHhpw0