Naam Wachtwoord
Menu

BAUMA 2016: Bremat introduceert nieuwe plunjerpomp

Plunjerpomp

 

De vloeimortelinstallaties van Bremat worden normaalgesproken uitgerust met een wormpomp
(rotor stator pomp). Met deze pomp kunnen verschillende soorten vloeibare mortel in een constante stroom verpompt worden. Deze constante stroom zorgt ervoor dat de mortel op een prettig verwerkbare manier gegoten kan worden. Afhankelijk van het type wormpomp en de mortelsamenstelling wordt een pompcapaciteit van zo’n 7 tot 13 m³ per uur behaald.

 

Plunjerpomp

Bij Bremat hebben we nu een alternatieve pomp ontwikkeld voor onze volautomatische vloeimortelinstallaties. De plunjerpomp is een bestaand pompprincipe wat we aangepast hebben aan onze machines en geperfectioneerd hebben voor het verpompen van vloeibare vloermortels. Een plunjerpomp wordt meestal gebruikt voor het verpompen van beton en andere mortelsoorten met een grotere korrelgrootte, echter ook zelfnivellerende vloermortel kan hiermee verpompt worden.
Een van de voornaamste voordelen van toepassing van de plunjerpomp is de hogere pompdruk die gegenereerd kan worden. (tot ca. 40 bar). Door deze hoge pompdruk kan er tot grotere hoogtes verpompt worden. Naar verwachting kunnen hoogtes van zo’n 35 verdiepingen bereikt worden, zonder dat er gebruik moet worden gemaakt van een tussenstation (een extra mortelpomp). Een veelgehoord probleem bij plunjerpompen is echter de pulsering in de mortelstroom. Een sterke pulsering zorgt ervoor dat de mortel niet prettig gegoten kan worden
Door de manier waarop we de pomp samengesteld hebben wordt deze pulsering geminimaliseerd en blijven de slangen ook met een hogere pompdruk goed hanteerbaar.

 

Op de plunjerpomp kunnen gangbare mortelslangen aangesloten worden met een diameter van 50 mm. Anders dan bij een wormpomp kan de plunjerpomp normaalgesproken niet retour pompen. Hier hebben we een oplossing voor gevonden door tussen de slang en de pomp een slangafsluiter te plaatsen. Zo kan de slang veilig losgekoppeld worden terwijl de slangen gevuld blijven met mortel. Vervolgens wordt de slang aangesloten op een extra uitgang die retour loopt naar de menger. De plunjerpomp kan vervolgens gebruikt worden voor het geleidelijk terugpompen van de mortel naar de menger.
Ten opzichte van een rotor stator pomp heeft de plunjerpomp een hogere aanschafprijs. Daarentegen is de slijtage aanzienlijk minder. Meestal is niet de eventuele kostenbesparing, maar de mogelijkheid om hoger, verder of met een hogere productiecapaciteit te kunnen verpompen, de belangrijkste reden om te kiezen voor een plunjerpomp.
In de komende periode gaan we door middel van praktijktests en demonstraties onderzoeken wat de daadwerkelijke capaciteit van deze pomp zal zijn. Daarbij zorgen we ervoor dat de mortelstroom goed controleerbaar en prettig verwerkbaar blijft.

 


BAUMA 2016

Van 11 tot 17 april vond in München ’s werelds grootste bouwmachinebeurs plaats. Bremat was goed vertegenwoordigd met de gebruikelijke stand op het buitenterrein. Naast de vloeimortelinstallatie met plunjerpomp, kon ook de aanwezige F3.17 op de nodige interesse rekenen. Deze zandcement-mortelinstallatie op drie-assig opleggerchassis is internationaal de meest geleverde mortelinstallatie. Kenmerkend aan de BAUMA zijn de vele internationale bezoekers. Ondanks het bij tijd en wijlen slechte weer mochten we toch op de nodige interesse rekenen. Naast de vele goede gesprekken met bestaande klanten en leveranciers hebben we ook een aantal nieuwe interessante contacten opgedaan. De eerste afspraken voor praktijkdemonstraties zijn inmiddels gemaakt. Zo raken steeds meer bedrijven overtuigd van de voordelen van een Bremat mortelinstallatie voor hun dagelijks werk.

 

 

Fotos BAUMA 2016 / nieuwe plunjerpomp